Lapsuuskoti Hövelö

Hövelö Toivonniemestä päin Hövelönlahden yli. Oikeassa reunassa navetta, keskellä päärakennus ja vasemmassa reunassa poikien talo.
Hövelö kuvattuna Moilanseniemeen menevältä tieltä. Etualalla poikien talo. Tässä vaiheessa Hövelö on jo rappeutunut ja talon torppaosa on purettu jo pois.
Näköala Hövelön rannasta Hövelönlahdelle. Rannassa isän rakentama uimakoppi. Kuvasta tehtiin postikortti 1900-luvun alussa.

Hövelö - Eino Leinon synnyinkoti

Eino Leinon synnyinkoti oli tehty torpaksi 1800-luvun alkupuolella. Myös Elias Lönnrot asui tässä torpassa vuosina 1834-35 kootessaan Vanhaa Kalevalaa. Lönnbohmien perhe muutti Hövelöön v. 1859, jonka jälkeen Antti Lönnbohm alkoi tehdä kasvavalle perheelleen torpasta taloa. Torppaosuus jäi keittiön ja ruokahuoneen ja äiti Emilian huoneen kohdalle ja rakennusta jatkettiin perheen tarpeisiin. Niin syntyi pitkänomainen päärakennus, jota kunnostettiin vielä 1870-luvulla. Kun perheeseen syntyi seitsemän poikaa, rakennettiin pihapiiriin seitsemälle veljekselle ns. poikien talo, joka on  vieläkin Hövelön pihapiirissä. Uimalaituri ja -koppi rakennettiin Einon syntymän aikoihin. Rantaan rakennettiin kaksiosainen navetta ja sen viereen laivalaituri. Isän  kuoleman aikoihin pihapiiriin rakennettiin uudelleen väentupa, joka on vieläkin Hövelön pihapiirissä.

Hövelö idästä päin katsottunaKuva ilmeisesti 1880-luvulta.
Hövelön uuni, jota vasten Eino Leino opetteli kävelemään.
Poikien talo nykyisin.

Kuvassa Hövelön rakennukset parhaimmillaan 1800-luvun loppupuolella. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy Hövelönlahti, johon Kuhmon ja Sotkamon reitiltä tulevat tervansoutajat tulivat pitämään taukoa, ennen kuin lähtivät suurille selille Oulua kohti. Hövelön lahdessa oli Lätön pirtti, jossa tervamiehet saattoivat pitää taukojaan. Rannassa oli Hövelön kaksiosainen navetta, jossa pidettiin karjaa. Navetan vieressä oli sininen silta, laivalaituri, jossa Eino saattoi istua onkimassa tai kuuntelemassa Toverin kanssa öisiä järveltä kantautuvia ääniä. Vähän kauempana rannassa oli uimakopillinen toinen laituri. Rannan ja päärakennuksen välissä oli hyvin hoidettu puutarha.

Hövelön kuja
Hövelön koivukuja.
Hövelönlahti, Kasimirin näkemys.

H övelönkujan viitta johdattaa nykyisen Hövelön kotipihaan. Ennen Hövelöön johdatti selkeä koivukuja.

 

 

 

 

 

 

Koivukujan päässä on väentupa, joka rakennettiin 1889-90. Sen rakennustyömaalla Antti Lönnbohm vilustui ja kuoli talviseen flunssa-aaltoon. Väentupa on vielä nykyisinkin Hövelön pihassa.