Seuran toimintakertomus

KAINUUN EINO LEINO –SEURAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2022

 

1. Yleistä

Vuosi 2022 oli Kainuun Eino Leino -seuran 48. toimintavuosi. Seura teki tunnetuksi Eino Leinon tuotantoa ja elämäntyötä sekä Kainuuta Leinon syntymämaakuntana. Sääntöjensä mukaan seura tuki taiteen ja kulttuurin kehitystä kaikilla niillä alueilla, joilla Eino Leino teki keskeisen elämäntyönsä. Eino Leino oli kulttuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen moniottelija, joten myös Eino Leino -seura on toiminut laajasti taiteen ja kulttuurin puolestapuhujana ja sen yhteiskunnallisen merkityksen korostajana. Tuimme kainuulaisten ja kainuulaislähtöisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden työskentelyä ja muun muassa laadukkaiden näyttelyjen ja tapahtumien kautta teimme tunnetuksi Eino Leinon perinnetaloa.

Eino Leino -seura oli mukana Eino Leino -taloa ylläpitävän säätiön toiminnassa yhdessä Lönnrot-seuran ja Paltamon kunnan kanssa. Se oli myös Oulujärvi Leaderin yhteisöjäsen. Seura kuului Suomen nimikkokirjailijoihin, joka on alan valtakunnallinen yhteistyöelin. Edustajamme osallistuivat Kajaanissa pidettyyn nimikkokirjailijoiden vuosikokoukseen. Seura kuuluu myös Suomen Kotiseutuliittoon.  Toimimme yhteistyössä kainuulaisten kirjailijaseurojen kanssa, joita ovat Isa Asp -seura, Ilmari Kianto -seura, Elias Lönnrot -seura ja Veikko Huovinen seura. Yhteistyötä tehtiin myös Kainuun kirjailijoiden kanssa.

 

2. Jäsenistö

Seuran jäsenmaksun maksaneita oli vuoden 2022 lopussa 50 henkeä ja jäsenrekisterissä oli   184 henkeä, joille lähetettiin sähköpostitiedotteita ja jotka osallistuivat talkoisiin ja tapahtumiin.

 

3. Talous

Seuran taloustilanne on tasapainossa ja se käy ilmi erillisestä tuloslaskelmasta ja taseesta.

Tulonhankintakeinoina ovat olleet jäsenmaksut, tuotemyynti ja Kajaanin kaupungin järjestöavustus.

 

4. Hallinto

4.1. Johtokunta

Seuran puheenjohtajana toimi Veikko Leinonen ja varapuheenjohtajana Maarit Tartia-Kallio. Muina hallituksen jäseninä olivat Johanna Heikkilä sihteerinä,  Juhani Tikkanen rahastonhoitajana, muina jäseninä Sami Sainio, Marko Karvonen, Miikka Kortelainen, Teemu Pyy, Marjo Remes ja Päivi Tervonen.

Johtokunta kokoontui vuoden aikana seitsemän kertaa: 16.2., 14.4., 11.5., 21.6., 31.8.,05.10., 12.12.  Lisäksi 10.3. pidettiin kirjapäivien suunnitteluilta.

4.2. Yleiset kokoukset

Vuosikokous pidettiin 31.5.2022 Eino Leino -talossa. Kokouksessa oli läsnä 13 seuran jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat: hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistettiin vuoden 2021 tilinpäätös ja myönnettiin seuran johtokunnalle vastuuvapaus. Kokouksen puheenjohtajana toimi Anneli Piirainen ja sihteerinä Simo Soininen.

Kainuun Eino Leino -seuran syyskokous pidettiin 20.11.2022 Eino Leino -talossa. Kokoukseen osallistui viisitoista seuran jäsentä. Puheenjohtajana toimi Simo Soininen ja sihteerinä Veikko Leinonen. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat: puheenjohtajaksi valittiin Maarit Tartia-Kallio. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Veikko Leinonen, Sami Sainio, Päivi Haverinen, Marko Karvonen, Juhani Tikkanen, Johanna Heikkilä, Marjo Remes, Päivi Tervonen, Olli Heikkinen ja Aki Moilanen ja Kaisa Marin.

Toiminnantarkastajaksi valittiin Kaija Meriläinen ja varahenkilöksi Pertti Mustonen.

Hyväksyttiin vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksun suuruus. Henkilöjäsenen jäsenmaksuksi päätettiin 20 euroa, yhteisöjäsenmaksuksi 50 euroa ja kannatusjäsenmaksuksi 100 euroa.

Kokouksen jälkeen Tapani Hyvönen esitti musiikkia ja kertoili teatterimuusikon urastaan.

 

5. Tilaisuudet

Vuoden 2022 aikana järjestettiin yksin tai yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia tilaisuuksia.

5.1. Taidenäyttelyt

Kesän aikana Leino-talon Lystinurmessa järjestettiin kaksi laadukasta taidenäyttelyä, joissa vieraili kaikkiaan noin 1000 kävijää.

9.6. avattiin palkitun sotkamolaisen luontokuvaajan Valtteri Mulkahaisen Karhukuvia myyntinäyttely, joka päättyi 6.7.

11.7. alkoi suomussalmelaisen kuvataiteilijan Jaakko Heikkisen näyttely. Siinä esiteltiin sekatekniikalla maalattuja muotokuvia hänen Suomussalmella kohtaamistaan ihmisistä. Näyttelyn nimenä oli Näillä korvilla. Näyttelyyn liittyi taiteilijan malleistaan tekemiä haastatteluja. Näyttely päättyi 7.8.

5.2. Runon ja suven päivä ja runoviikon etkot

Eino Leinon syntymäpäivää vietettiin 6.7.perinteisesti Leinon patsaalla Rantapuistossa. Seuran puheenjohtaja Veikko Leinonen kukitti patsaan ja piti lyhyen puheen. Lausuja Hannu Huuska esiintyi runovartissa.

Yhteistyössä Kajaanin runoviikon kanssa järjestettiin 5.7. runoviikon etkot Eino Leino -talon Lystinurmella. Siellä esiintyi Einoa, joka on viisihenkinen Eino Leinon runoihin pohjautuvaa musiikkia esittävä yhtye. Konserttiin oli vapaa pääsy.

Konsertin jälkeen oli Leino-runovideon 2022 ensiesitys. Videossa esiintyi Eino Leinona seuramme johtokunnan jäsen Sami Sainio ja sen oli kuvannut Henri Karjalainen. Eino Leino -seura osallistui videon kustannuksiin 500 eurolla. Tapahtuma onnistui erinomaisesti. Yleisöä oli runsaasti ja palaute oli kiittävää.

5.3. Eino Leino -talon kirjapäivät

Kirjapäivät järjestettiin 16. – 17.7.2022 . Ohjelma oli rakennettu siten, että lauantaina esiintyivät lähinnä muualta tulleet esiintyjät ja sunnuntaina kainuulaiset ja yhteistyökumppaneiden hankkimat kirjailijat.

Esko Valtaoja kertoi matkastaan tieteen viidakoihin.  Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt keskusteli tuotannostaan kulttuuritoimittaja Seppo Turusen kanssa. Keskustelun yhteydessä säveltäjä-muusikko Petra Lampinen esitti eri runoilijoiden tuotantoon säveltämäänsä musiikkia. Tämä uusi konsepti toimi mainiosti. Päivä päättyi Paltaniemen kuvakirkossa Jukka Takalon ja Vesa Piston konserttiin.

Sunnuntaina esiintyivät kirjailijat Eija Tuomela, Juha-Matti Martikainen ja Esko Piippo. Lasse Lyytikäinen puhui aiheesta Elias Lönnrot ja Kajaani.

Uutena kokeiluna oli 10 kysymystä kirjallisuudesta. Vuoden kirjaviisas -kilpailu. Kilpailu onnistui mainiosti ja yleisö osallistui kisaan aktiivisesti. Vuoden 2022 kirjaviisaaksi kilpaili itsensä Hannu Kemppainen. Kirjapäivien järjestämiskulujen peittämiseksi kokeiltiin 10 euron vapaaehtoista ohjelmamaksua. Tämä kokeilu ei tuottanut kovinkaan suurta tulosta.

Kirjapäiviin osallistui kaikkiaan 507 osallistujaa.

5.4. Leino-talon joulumyyjäiset

Muutaman koronavuoden tauon jälkeen järjestettiin taas Leino-talon joulumyyjäiset 17. – 18.12. Mukana oli yksitoista myyjää sekä seuran oma myyntipiste. Seuran talkoolaiset pitivät kahvilaa. Arpajaisten pääpalkintona oli kuvataiteilija Jaakko Heikkisen maalaama Eino Leinon muotokuva. Pääpalkinnon voitti Eila Aavakare. Asiakkaita kävi runsaasti ja myyjät olivat tuottoon tyytyväisiä. Monet jo ilmoittautuivat seuraavan vuoden joulumyyjäisiin. Seuran liikevaihto myyjäisten tuotemyynnistä ja kahvilasta oli 2288 euroa.

5.5. Tapahtumiin osallistuminen

Eino Leino -seura osallistui 12. – 13.11. omalla osastolla Sotkamon Naapurinvaarassa pidettyihin Kainuun kirjamessuihin. Talkoolaiset esittelivät seuran toimintaa ja myivät tuotteitamme. Myytävänä oli myös Lähinnä Leinoa käsittelevää antikvaarista kirjallisuutta. Myyntituotto oli 638 euroa.

10. – 11.12. osallistuimme kirjailijaseurojen joulumyyjäisiin Raatihuoneessa. Tuotemyynnin liikevaihto oli 387,50 euroa.

 

6. Eino Leino -talo

Kainuun Eino Leino -seuran toiminta keskittyi Paltaniemen Eino Leino -perinnetaloon. Taloa ylläpitävän säätiön hallitukseen ovat kuuluneet Eino Leino -seuran nimeäminä jäseninä Paavo Enroth, joka toimii säätiön hallituksen puheenjohtajana sekä Juhani Tikkanen. 23.5. järjestettiin Eino Leino -talon siivoustalkoot. Piha-alueet siivottiin, talo siivottiin sisältä ja Lystinurmi siivottiin. Matot menivät Esko Piipon ”painepesulaan”. 8.10. kesän toiminta päätettiin talkoolaisille järjestettäviin kiitosiltamiin.

6.1. Kahvilatoiminta

Eino Leino -talon kahvilaa hoiti edellisen kesän tapaan yksityinen yrittäjä, joka huolehti myös  Lystinurmen näyttelytilan avaamisesta ja taulujen myynnistä. Kahvila oli avoinna 9.6. – 7.8. sunnuntaisin sekä tiistaista perjantaihin klo 12 – 17. Kahvilanpitäjät vastasivat myös Leino -seuran tuotemyynnistä provisiopalkalla.

6.3. Paltaniemen teatteri

Paltaniemen teatterin toiminnasta Eino Leino -talon pihapiirissä vastasi kymmenettä kesää Eino Leino -talon säätiö. Eino Leino -seuran jäsenet toimivat talkoolaisina teatterin järjestelytehtävissä: lipunmyynnissä, liikenteen valvonnassa ja makkaran myynnissä. Avustettiin myös teatterikahvilan pitäjää.

6.4. Tuotemyynti

Eino Leino -seuran tuotteita myytiin omissa joulumyyjäisissä sekä muutamissa ulkopuolisissa tilaisuuksissa. Pääosa myynnistä tapahtui Leino-talon myymälässä. Myytävänä oli uusia pinkkejä, harmaita ja mustia Leinon isolla kuvalla varustettuja T-paitoja, Leino-tulitikkuja, mustaa Metsän polku- teetä ja vihreää Neiti Kesäheinä -teetä, joiden pusseissa oli Leinon kuva ja runo sekä tietoa Leinosta. Runorättejä myytiin edelleen sekä CD-levyjä, kortteja ja antikvaarista kirjallisuutta.

 

7. Tiedotustoiminta

Jäseniin on pidetty yhteyttä lähinnä sähköpostitse lähetettyjen tiedotteiden avulla. Tilaisuuksista on tiedotettu myös Tapahtumien Kainuu – sivustolla verkossa sekä nostoina Kainuun Sanomissa ja Koti-Kajaanissa. Kirjapäivistä tiedotettiin lehti-ilmoituksella Koti-Kajaanissa. Kaikista tapahtumista on lähetetty tiedotteita Koti-Kajaaniin, Kainuun Sanomiin ja Yleisradioon. Taidenäyttelyistä, kirjapäivistä ja joulumyyjäisistä on tiedotettu levittämällä julisteita ja käsiohjelmia maksuttomille ilmoitustauluille paikkoihin, joissa mahdollisia osallistujia liikkuu.

 

Hyväksytty Kainuun Eino Leino -seuran johtokunnan kokouksessa 6.4.2023